Η έννοια της "οικολογίας" ορίστηκε αρχικά από το μαθητή και διάδοχο του Αριστοτέλη, Θεόφραστο, ο οποίος περιέγραψε με τον όρο αυτό τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των έμβιων οργανισμών και του περιβάλλοντός τους. Ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ. ο Θεόφραστος είχε παρατηρήσει ότι οι οργανισμοί αναπτύσσονται καλύτερα στον "οικείο τόπο" τους ή όπως θα λέγαμε σήμερα στο κατάλληλο ενδιαίτημα. Ο όρος που χρησιμοποιείται για να δηλώσει την αρμονική σχέση μεταξύ ενός οργανισμού και του περιβάλλοντός του είναι η λέξη "οικείος" εκ του "οίκος". Με τον όρο δε "οικοσύστημα" περιγράφεται το αλληλεπιδρόν σύστημα της βιοκοινότητας, δηλαδή του συνόλου των ζωντανών οργανισμών και του βιότοπού τους, του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν. 

Τη σύγχρονη έννοια του όρου "οικολογία" την προσδιόρισε ο αρχαιομαθής Γερμανός βιολόγος Ernst Haeckel το 1866, συνθέτοντας τις λέξεις "οίκος" και "λόγος", που σημαίνει κυριολεκτικά "μελέτη του φυσικού οίκου". Σε αυτές τις αρχές βασίστηκε η διατροφή του ανθρώπου από τους αρχαίους χρόνους έως τη σύγχρονη εποχή.  

Στις μέρες μας, δυστυχώς, αυτό αλλάζει επιτακτικά και ραγδαία. Η βιομηχανική εκτροφή των ζώων, η βιομηχανική παραγωγή των τροφίμων, η μετάλλαξη και η μεταποίηση κερδίζουν συνεχώς έδαφος, περιορίζοντας την οικολογία και τους φυσικούς πόρους και θυσιάζοντάς τα στο βωμό του κέρδους της μαζικής παραγωγής. Τα αντιβιοτικά, τα στεροειδή και η αποσιδήρωση του κρέατος είναι οι πυλώνες της σύγχρονης βιομηχανικής εκτροφής των βοοειδών. Επισήμως, το 92% του βοϊου κρέατος που καταναλώνονται στην Ελλάδα είναι εισαγόμενο, ενώ το 84% του χοιρινού κρέατος που καταναλώνεται στη Χώρα μας είναι επίσης εισαγόμενο. Οι αλυσίδες καταστημάτων εισάγουν το βόϊο κρέας σε συσκευασία vacuum, χωρίς οστό, σε μορφή κρεατομάζας. Στο διαδίκτυο, σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης πλοηγηθείτε με τον όρο "super cow on steroids", μπορείτε να διαπιστώσετε τα θλιβερά και άκρως επικίνδυνα αποτελέσματα της σύγχρονης βιομηχανικής εκτροφής των βοοειδών. 

Στο κατάστημά μας "Νάξια Επιλογή" διαθέτουμε κρέας και τυροκομικά προϊόντα από ζώα που γεννήθηκαν στον τόπο μας, το νησί της Νάξου και η εκτροφή τους είναι βασισμένη σε ότι προσφέρει ο "οικείος τόπος" των ζώων αυτών, το φυσικό τους ενδιαίτημα. Ο ευλογημένος αυτός τόπος βρίσκεται καταμεσής του Αιγαίου. Η χλωρίδα και η πανίδα της Νάξου ευδοκιμούν κάτω από το λαμπερό κυκλαδίτικο ήλιο. Χιλιάδες διαφορετικά βότανα, θάμνοι, χόρτα και καρποί της γης αναπτύσσονται σ' ένα ιδανικό έδαφος με ασβεστολιθικό υπόστρωμα, που συγκρατεί τα βρόχινα ύδατα, σαν μια τεράστια γυάλα. Όλοι οι καιροί "χαϊδεύουν" τη βλάστηση αυτή με το δροσερό αεράκι, εμπλουτισμένο με σταγόνες και αύρα της  αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας. Οι γκρεμοί, οι γλίστρες, και οι πλαγιές που γέρνουν στη θάλασσα είναι ο "οικείος τόπος" για εκατοντάδες χιλιάδες αγριοκάτσικα και πρόβατα "βαγιάρικα" και "ξεκοψιάρικα", δηλαδή ελευθέρας βοσκής. Τα ζώα που κατοικούν εκεί βιώνουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους μια γαστριμαργική φιέστα που η μουσική της εναλλάσσεται και ανανεώνεται στις αλλαγές των εποχών, απολαμβάνοντας την ποιότητα και τα αγαθά της χλωρίδας και του ενδιαιτήματός τους.  Τα 2/3 περίπου της έκτασης του ηλιόλουστου νησιού της Νάξου, με τα κακοτράχαλα βουνά και τις ατελείωτες αμμουδιές, είναι ακατοίκητα από ανθρώπους. Αετοράχες και ορεινά βοσκοτόπια, με πουρνάρια, κατσαγριλιές, φίδες, ασπαλάθους, κατσοπρινιές, ξυλαρμιτιές, σχοινιές, ασπαρτιές, αξαριές, αειθαλείς και αγέρωχους σφενδάμους, προσφέρονται οικειοθελώς για χιλιετίες στους τετράποδους κατοίκους της περιοχής. 

Οι άνθρωποι του νησιού από τους αρχαίους χρόνους εκμεταλλεύονται με σοφία και σύνεση αυτό το πολύπλοκο και ευαίσθητο οικοσύστημα, διατηρώντας τη μοναδικότητά του με κόπο και προσοχή. Η εκμετάλλευση του τοπικού οικοσυστήματος γίνεται με σεβασμό στην παράδοση και στις πανάρχαιες μεθόδους κάρπωσής του. 

Η ποιότητα των προϊόντων είναι κορυφαία και φημισμένη σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα, το παγκοσμίως γνωστό αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, έκανε ένα αφιέρωμα - ύμνο στη Νάξο, στα πλαίσια της εκπομπής "Parts Unknown" του Antony Bourdain με τίτλο "In the greek islands", όπου ο διάσημος σεφ, συγγραφέας και αμετανόητος "μπον βιβέρ" ταξίδεψε στη Νάξο και διαπίστωσε όπως χαρακτηριστικά είπε "την ανεκτίμητη αξία της απλότητας".  Συνεχίζοντας τους επαίνους του για το νησί των Κυκλάδων με το μεγαλύτερο φυσικό πλούτο, εντυπωσιασμένος από τα λαχταριστά εδέσματα που γεύθηκε, χαρακτήρισε τη Νάξο ως "μία περιοχή που ενσαρκώνει την ανθρώπινη δύναμη του ευ ζην". Κατόπιν αυτού, το CNN ετοίμασε εκτενές αφιέρωμα για τη Νάξο, αναφέροντάς την ως "το πράσινο φύλλο του Αιγαίου". 

Το ορεινό "βοσκίστικο" κεφαλοτύρι, το αρσενικό τυρί Νάξου (ΠΟΠ), η γραβιέρα Νάξου (ΠΟΠ) εξάγονται τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και στην αμερικανική ήπειρο, είναι παγκοσμίως φημισμένα και γίνονται ανάρπαστα.

Η προστασία του ζωικού κεφαλαίου του τόπου μας παρακολουθείται και διέπεται από αυστηρούς νόμους. Η υγεία των ζώων και η καθαρότητα των φυλών τους θεωρείται και είναι ανεκτίμητη και φυλάσσεται "ως κόρη οφθαλμού". Γι' αυτό απαγορεύεται η εισροή ζώων από οποιοδήποτε άλλο μέρος. Οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι (εκτροφείς) είναι παραδοσιακά έμπειροι στον τομέα της αναπαραγωγής των ζώων. Για την αποφυγή των προβλημάτων αιμομιξίας, λόγω της κλειστής αναπαραγωγής, ανταλλάσσονται αμοιβαία αρσενικά ζώα μεταξύ γειτονικών κοπαδιών κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια, χωρίς όμως να παρουσιάζονται στις νέες γενιές αταβιστικά χαρακτηριστικά άγνωστα στον κάθε κτηνοτρόφο, διατηρώντας έτσι καθαρές τις γραμμές των φυλών και δυναμώνοντάς της με νέο αίμα. 

Τα βοοειδή του τόπου μας βόσκουν στα πεδινά μέρη του νησιού. Οι τουρίστες και οι επισκέπτες του τόπου μας τα βλέπουν να τριγυρνάνε βόσκοντας στα λιβάδια πίσω από τις παραλίες. Το κρέας που παίρνουμε από αυτά τα ζώα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεϊνες υψηλής περιεκτικότητας και ιχνοστοιχεία, κυρίως σίδηρο και ασβέστιο. Είναι απαλλαγμένο από αντιβιοτικά, από τροφές πάχυνσης, από κάθε είδους φάρμακα, στεροειδή, ορμόνες και τα συναφή επιβαρυντικά στοιχεία για την υγιεινή διατροφή του καταναλωτή. Το κρέας αυτό είναι φημισμένο και περιζήτητο όχι μόνο για την αναμφισβήτητη θρεπτική του αξία, αλλά και για τη μοναδική νοστιμιά του, που συμπυκνώνει τα αρώματα και την ποικιλία των γεύσεων της χλωρίδας του ευλογημένου Νάξιου τόπου μας, κάνοντας το γεύμα μας απλά … απολαυστικό !!!


get the latest from logancee

Μείνετε σε επαφή μαζί μας!